Gaatje in tand of kies - Tandartsenpraktijk Carmenlaan
Gaatje in tand of kies - Tandartsenpraktijk Carmenlaan

Gaatje in tand of kies

Gaatjes, ook wel tandbederf of cariës genoemd, zijn veelvoorkomende gebitsproblemen. In feite is een gaatje een opgelost deel van het tandglazuur. Hierdoor komt het onderliggende tandbeen bloot te liggen. Heeft u een gaatje in uw tand of kies? Het is belangrijk om een gaatje zo snel mogelijk te laten behandelen. Zo voorkomt u dat er grote complicaties ontstaan. Wilt u een gaatje in uw tand of kies laten vullen? Neem dan contact met ons op. Onze ervaren tandartsen helpen u graag verder.

Hoe ontstaat een gaatje in de tand of kies?

Ons speeksel zit vol met bacteriën. Wanneer daar voedsel bij komt, zorgen deze bacteriën ervoor dat de voedselresten in zuur veranderen. Dit zuur is schadelijk voor ons gebit en kan door het glazuur heen ‘bijten’. Op die manier ontstaan er gaatjes in ons gebit. Wanneer de mondhygiëne niet goed is en het gebit niet goed wordt schoongemaakt, kan dit ertoe leiden dat het gaatje dieper of groter wordt en het tandbeen wordt aangetast. Dit kan grote gevolgen met zich meebrengen.
Wanneer er eenmaal een gaatje in de tand of kies is ontstaan, is het onmogelijk om dit proces op een natuurlijke wijze ongedaan te maken. Om ervoor te zorgen dat het gaatje niet groter wordt of er complicaties optreden, is het noodzakelijk om het gaatje te laten vullen door een tandarts.

Oorzaken gaatjes

Gaatjes kunnen veroorzaakt worden door:

  • Tandplak: de bacteriën in uw tandplak tasten de tanden en kiezen aan waardoor gaatjes kunnen ontstaan.
  • Slechte mondhygiëne: wanneer u uw tanden niet goed poetst, ontstaat er steeds meer tandplak op en tussen uw tanden en kiezen.
  • Het eten en drinken van zetmeelrijk of zoet voedsel: dit bevordert de vorming van tandplak.
  • Verminderd speeksel: verminderd speeksel kan veroorzaakt worden door onder andere medicijngebruik.

Symptomen gaatje

Naar schatting krijgt 95% van de wereldbevolking wel eens te maken met gaatjes. Vele mensen hebben ook niet door dat ze te maken hebben met cariës. Dit komt omdat gaatjes in de eerste instantie vaak niet te zien zijn. Een gaatje begint vaak met een donker of wit vlekje op de tanden of kiezen. In het beginstadium is een gaatje in de meeste gevallen pijnloos. Echter, wanneer de cariës verergert kunnen de tanden of kiezen wel gevoelig worden. Zo zult u waarschijnlijk merken dat u last krijgt bij het eten of drinken van hete of koude voedselwaren of dranken. Heeft u last van gevoelige tanden of kiespijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw tandarts. Hij of zij kan de oorzaak achterhalen en een persoonlijk behandelplan voor u opstellen.

Gaatje vullen bij de tandarts

Het vullen van een gaatje gaat als volgt:

  1. Droogleggen van de tand of kies: de tandarts plaatst een klemmetje om uw tand of kies en plaatst daar omheen een rubberen doekje. Dit noemen we ook wel het ‘droogleggen’ van de tand of kies. Het droogleggen zorgt ervoor dat er geen speeksel bij de tand of kies komt tijdens het boren.
  2. Boren: de tandarts boort het aangetaste gedeelte van uw tandglazuur weg door middel van een klein boortje. Daarna verwijdert hij het aangetaste tandbeen met een zacht boortje.
  3. Vullen: de tandarts vult het gaatje met composiet, nadat er een speciale lijm is aangebracht op de tand.

Cariës voorkomen

Een goede mondverzorging is de basis van een gezond gebit. Om de kans op gaatjes te minimaliseren, is het belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Volg hiervoor de onderstaande tips:

  • Poets uw tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta.
  • Gebruik een tandenborstel met een zachte borstelkop. Of beter: gebruik een elektrische tandenborstel.
  • Maak de ruimten tussen uw tanden of kiezen schoon met flosdraad, ragers of tandenstokers.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag.

Tarieven gaatje vullen

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling en andere tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit gebeurt in opdracht van de overheid. Zo zijn de kosten voor tandheelkundige behandelingen in alle Nederlandse tandartspraktijken hetzelfde. Bekijk onze tarievenpagina voor een overzicht van de kosten in 2020.

Contact opnemen

Heeft u vragen over het vullen van een gaatje bij de tandarts of over vullingen? Of vermoedt u een gaatje in uw tand of kies? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 020-3455345. We zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Of vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Heeft u veel pijn? Dan is het belangrijk dat u direct contact met ons opneemt.

Adresgegevens

Tandartsenpraktijk Carmenlaan
Carmenlaan 361
1183 SM Amstelveen

(020) 345 5345info@tandartsenpraktijkcarmenlaan.nl

Openingstijden

Maandag:08.00 – 16.30 uur
Dinsdag:08.00 – 16.30 uur
Woensdag:08.00 – 16.30 uur
Donderdag:08.00 – 16.30 uur
Vrijdag:08.00 – 16.30 uur
Zaterdag:Op afspraak

Veelgestelde Vragen

Denkt u een gaatje te hebben in uw tand of kies, dan loopt u wellicht ook met een aantal vragen rond. We beantwoorden deze uiteraard graag. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer informatie over cariës, vul dan ons contactformulier in.

  • Doet het pijn om een gaatje te vullen?

  • Hoelang blijft de verdoving werken?

  • Waar ontstaan gaatjes vooral?

  • Wat is de oorzaak van gaatjes?

  • Kan ik een beginnend gaatje zien opkomen?

  • Hoe kan ik gaatjes voorkomen?

  • Wat als een gaatje niet wordt behandeld?

  • Kan ik naar de tandarts als ik zwanger ben?

  • Wijst kiespijn altijd op een gaatje?

  • Wordt deze behandeling vergoed?

  • Mag ik na de behandeling eten?

Contact met Tandartsenpraktijk Carmenlaan

Wilt u meer informatie over onze tandartspraktijk in Amstelveen? Neem gerust contact met ons op via 020-3455345. We zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Of vul het contactformulier in. We zullen zo spoedig mogelijk op uw bericht reageren.