Tips voor een gezond gebit – Tandartsenpraktijk Carmenlaan
Tips voor een gezond gebit – Tandartsenpraktijk Carmenlaan

Tips voor een gezond gebit

U wilt zo lang mogelijk genieten van een gezond en schoon gebit, maar hoe zorgt u hier eigenlijk voor? Moet u vaker op een dag tandenpoetsen of bepaalde voedingsproducten vermijden? Het gezond houden van uw gebit is minder gecompliceerd dan u misschien verwacht. Bij Tandartsenpraktijk Carmenlaan voorzien we u graag van een aantal handige tips die u zelf iedere dag kunt toepassen, zodat u nog jarenlang rondloopt met een stralende lach.

  • Moderne praktijk
  • Specialisten met jaren ervaring
  • Aandacht voor de patiënt

Wilt u de gezondheid van uw gebit laten checken door specialisten? Maak dan via de onderstaande buttons een afspraak voor een periodieke controle. Nog geen patiënt van onze praktijk? Schrijf u dan direct in!

Tandenpoetsen

We starten met de belangrijkste tip, voldoende tandenpoetsen. Om uw mond gezond te houden, is het belangrijk dat u tandplak verwijdert door middel van poetsen. Tandplak is een wit-geel laagje bestaande uit bacteriën, dat zich vormt op uw tanden en kiezen. Het ontstaat door achtergebleven resten van het voedsel en drinken dat we dagelijks nuttigen. Als u tandplak niet goed wegpoetst, verhoogt u de kans dat u last krijgt van gaatjes (cariës), ontstoken tandvlees en een slechte adem.

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen en wat is het beste moment?’

Het is belangrijk dat u minimaal twee keer per dag twee minuten lang uw tanden poetst, zodat u het tandplak voldoende verwijdert. De beste momenten om dit te doen is ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor u gaat slapen.

Welke tandenborstel?

We raden aan uw tanden te poetsen met een elektrische tandenborstel, omdat dit makkelijker, effectiever en sneller is dan een handmatige tandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt de juiste bewegingen al voor u en is erg goed in het verwijderen van tandplak. De kleine kop zorgt ervoor dat ook de moeilijke plekken van uw gebit meegenomen worden, waardoor er significant minder resten en bacteriën achterblijven. Dit wil uiteraard niet zeggen dat poetsen met een handmatige borstel slecht is. Zorg dat u bij het handmatig poetsen niet te veel druk zet, om beschadigd tandglazuur te voorkomen.

Welke tandpasta?

Voor het tandenpoetsen kunt u het beste gebruik maken van fluoridetandpasta. De concentratie Fluoride  is zodanig laag, dat dit zonder nadelige gevolgen voor uw gezondheid gebruikt kan worden.  Fluoride maakt uw tandglazuur harder, waardoor het minder snel oplost door zuuraanvallen. Gebruik per poetsbeurt ongeveer 2 centimeter fluoridetandpasta. Dit zorgt voor de optimale fluoride concentratie na het poetsen. Spoel na het poetsen uw mond slechts eenmalig met weinig water,  Hiermee spoelt u namelijk niet alle fluoride weg en verkleint u zo de kans op gaatjes.

Wat is de juiste methode?

Om uw tanden optimaal te reinigen, is het belangrijk dat u poetst volgens de juiste methode. We leggen deze methode graag aan u uit, zowel voor een elektrische als een handmatige tandenborstel.

Elektrische tandenborstel

  1. Zet uw elektrische tandenborstel in een hoek van 45 graden op uw tandvlees.
  2. Poets volgens de 3 B’s: bovenkant, binnenkant, buitenkant.
  3. Laat de borstel iedere tand en kies zo’n 3 tot 4 seconden poetsen. U hoeft zelf geen poetsbeweging te maken, dit doet de tandenborstel zelf.
  4. Beweeg de borstel na 3 tot 4 seconden door naar de volgende tand en herhaal stap 3.
  5. Pak de ruimtes tussen en de achterkant van uw tand mee. Hier vormt ook tandplak.
  6. Poets tot u uw hele gebit gehad heeft.

Handtandenborstel

  1. Plaats de tandenborstel in een schuine hoek van 45 graden op uw tandvlees.
  2. Ga te werk volgens de 3 B’s: bovenkant, binnenkant, buitenkant.
  3. Beweeg de tandenborstel heen en weer over uw tanden en kiezen , zonder te veel druk te zetten. Te veel druk zetten kan leiden tot beschadigingen aan het tandglazuur.
  4. Doe dit bij al uw tanden.
  5. Poets als laatste uw tong om bacteriën te verwijderen. Dit kunt u doen met de borstel, maar beter nog met een daarvoor bestemde tongschraper.

Flossen, stoken of ragen

Met tandenpoetsen bereikt u ongeveer 60% van het volledige tandoppervlak, de overige 40% zijn de tussenruimtes van uw tanden en kiezen. Om hier bij te komen moet u dagelijks flossen, stoken en/of ragen. Het is wel belangrijk dat u het op de juiste manier doet, om beschadigingen aan uw tandvlees en gebit te voorkomen. We leggen graag uit hoe u op de juiste wijze uw tanden flost, stookt en raagt.

Flossen

Flossen is handig voor tanden en kiezen die dicht op elkaar staan. Een flosdraad is namelijk een stuk dunner dan bijvoorbeeld een tandenstoker, waardoor het perfect tussen deze nauwe plekken past.

Flossen in stappen

  1. Was uw handen. Deze komen tijdens het flossen in uw mond.
  2. Pak een flosdraad van ongeveer 45 centimeter, zodat u voor iedere tand en kies een schoon stukje hebt.
  3. Wikkel de uiteinden van het flosdraad om beide uw middelvingers.
  4. Span tussen uw duim en wijsvinger vervolgens een stuk flosdraad van 2 tot 4 centimeter en schuif dit in de tussenruimte van uw tanden.
  5. Laat de flosdraad rustig tussen de tanden glijden volgens een zigzaggende beweging tot u het tandvlees bereikt.
  6. Als u het tandvlees heeft bereikt, drukt u het flosdraad in een C-vorm tegen uw tand. Schraap vervolgens met een zagende beweging de tandplak van uw tandvlees af.
  7. Doe hetzelfde bij de andere tand van deze tussenruimte en vergeet niet de achterkant van uw tanden.
  8. Herhaal stap 1 tot en met 7 bij alle tussenruimtes. Gebruik voor iedere tussenruimte een schoon stukje flos door een nieuw stukje draad van uw vinger te rollen.
  9. Spoel uw mond grondig met water als u alle tussenruimtes heeft gehad en poets hierna uw tanden.

Tanden stoken

Tandenstokers zijn erg handig om resten te verwijderen uit de grotere tussenruimtes van uw tanden en kiezen. Hoewel mensen een cocktailprikker vaak aanzien voor een tandenstoker, raden we af dit te gebruiken voor het tanden stoken. Een goede tandenstoker is gemaakt van hout en in de vorm van een driehoek. Hij moet een platte zijde hebben en uitlopen in een punt. Check altijd of u een tandenstoker gebruikt die goed in de tussenruimte past, om eventuele schade of pijn te voorkomen.

Tanden stoken in stappen

  1. Maak uw tandenstoker voor het stoken nat met water, zodat het hout soepeler wordt en minder snel breekt.
  2. Pak de tandenstoker dicht bij de punt vast met uw duim en wijsvinger.
  3. Plaats de tandenstoker loodrecht tussen uw tanden en kiezen met de platte kant op het tandvlees. Duw de stoker vervolgens zo ver mogelijk door. Voer deze stap voorzichtig uit.
  4. Trek de stoker een stukje terug en duw hem opnieuw op een stevige wijze in de tussenruimte. Herhaal dit 5 keer.
  5. Voer stap 1 tot en met 4 uit bij alle tussenruimtes waar dat mogelijk is.

Ragen

Ragers zijn bedoeld voor het reinigen tussen tanden met een redelijk grote tussenruimte. Het is bij ragen van belang dat u het juiste formaat rager kiest, om te voorkomen dat het metalen gedeelte uw tanden en tandvlees raakt. Onze mondhygiënist of preventieassistent geeft u graag advies over de juiste rager voor uw gebit.

Tanden ragen in stappen

  1. Pak uw rager tussen duim en wijsvinger vast
  2. Zet de rager recht tussen uw tanden of kiezen en duw hem zo ver mogelijk door
  3. Beweeg de rager een aantal keer heen en weer op een horizontale wijze
  4. Herhaal de eerste 3 stappen bij alle tussenruimtes
  5. Maak de rager na gebruik goed schoon en droog hem. Zo is hij meerdere keren te gebruiken.

Informatieve video

In deze video van het KNMT vertellen ze u meer over het flossen, stoken en ragen en laten ze zien waarom dit zo effectief is.

Eet en drinkgewoontes

Naast goed reinigen, is voeding een erg belangrijke factor voor het gezond houden van uw gebit. Hieronder een aantal voedingstips:

  • Eet niet te veel suiker. Als er vaak suiker op uw tanden komt, vergroot u de kans op gebitsproblemen.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. We raden aan 3 maaltijden en 4 gezonde tussendoortjes te eten. Water is uiteraard een uitzondering.
  • Drink weinig tot geen frisdranken en vruchtensappen, vanwege de zuren die hier in zitten. Deze zuren zijn slecht voor uw tanden en kiezen, omdat ze de glazuurlaag kapot maken.
  • Neem suikervrije kauwgom. Door het kauwen op suikervrije kauwgom maakt u meer speeksel aan. Speeksel vormt bescherming voor uw gebit.
  • Eet gezond, gevarieerd en biologisch (onbespoten). Kies producten uit ieder van de 5 onderstaande voedingsgroepen.
    • Brood
    • Groente
    • Fruit
    • Melk, kaas en vis
    • Vlees en gevogelte

Vitamines voor een gezond gebit

Voor het behoud van een gezond, sterk gebit moet u ook een aantal belangrijke vitamines binnenkrijgen. Calcium en Vitamine D zijn hier een goed voorbeeld van. Calcium helpt bij de versterking van uw tandglazuur en het behouden van de tandstructuur. Vitamine D, veelal te vinden in zuivelproducten, is essentieel omdat dit helpt bij het opnemen van Calcium en fosfor. Voor het gezond houden van uw tandvlees is Vitamine C erg belangrijk. Deze vitamine voorkomt ontstekingen en ondersteunt bij het herstel en behoudt van het bindweefsel van uw tandvlees. Vitamine C is terug te vinden in groentes en fruit, zoals (biologisch geteelde) kiwi’s, aardbeien en broccoli.

Mineralen voor een gezond gebit

Het binnenkrijgen van de juiste mineralen speelt ook een rol in het behouden van een gezond gebit. Mineralen versterken namelijk uw tanden en beschermen het gebit. Hieronder een opsomming met de belangrijkste mineralen en waar ze in te vinden zijn:

  • Calcium (zuivelproducten, peulvruchten en noten)
  • Fosfor (zuivelproducten en andere eiwitrijke voedingsmiddelen)
  • Magnesium (noten, bladgroente en bananen)
  • Fluoride (de meeste tandpasta’s, mondspoelmiddelen en van nature in water)
  • Zink (vis en schelpdieren, vlees en peulvruchten)
  • Kalium (aardappelen, gedroogde vruchten en melkproducten)

Periodieke controle

Het is belangrijk dat u twee keer per jaar bij ons langskomt voor een periodieke controle. Tijdens deze controle kijken we onder andere of u gaatjes in uw tanden en kiezen heeft en of uw vullingen nog goed op hun plaats zitten. Daarnaast checken we op eventuele afwijkingen aan uw tong en slijmvliezen en maken we in sommige gevallen röntgenfoto’s om een duidelijk beeld te krijgen van uw gebit. Indien u last heeft van tandsteen verwijderen we dit nog aan het einde van de behandeling. Als we kleine problemen of aandachtspunten vinden, kan dit tijdens de controle verholpen worden. Voor uitgebreidere behandelingen, zoals vullingen bespreken we in dit geval de mogelijkheden voor een vervolgbehandeling.

Direct een afspraak maken? Neem via de onderstaande buttons contact met ons op en plan gemakkelijk uw periodieke controle in of schrijf u in bij Tandartsenpraktijk Carmenlaan

Contact

Heeft u nog verdere vragen over het gezond houden van uw gebit of over onze andere diensten? Neem dan gerust contact met ons op via 020-3455345 of vul ons contactformulier in. We beantwoorden graag uw vragen.

Adresgegevens

Tandartsenpraktijk Carmenlaan
Carmenlaan 361
1183 SM Amstelveen

(020) 345 5345info@tandartsenpraktijkcarmenlaan.nl

Openingstijden

Maandag:08.00 – 16.30 uur
Dinsdag:08.00 – 16.30 uur
Woensdag:08.00 – 16.30 uur
Donderdag:08.00 – 16.30 uur
Vrijdag:08.00 – 16.30 uur
Zaterdag:Op afspraak

Veelgestelde vragen over het gezond houden van het gebit

  • Is een periodieke controle bij de tandarts verplicht?

  • Zijn verkleurende tanden normaal

  • Kan ik mijn tanden sterker maken?

  • Hoe kan ik zelf controleren of mijn gebit gezond is?

  • Is het gezond voor je gebit om het te laten bleken?

Contact met Tandartsenpraktijk Carmenlaan

Wilt u meer informatie over onze tandartspraktijk in Amstelveen? Neem gerust contact met ons op via 020-3455345. We zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Of vul het contactformulier in. We zullen zo spoedig mogelijk op uw bericht reageren.