Wortelkanaalbehandeling – Tandartsenpraktijk Carmenlaan
Wortelkanaalbehandeling – Tandartsenpraktijk Carmenlaan

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer uw tandweefsel ontstoken raakt, kan het noodzakelijk zijn om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Heeft u al enige tijd last van pijnlijke tanden of kiezen? Neem dan direct contact op met Tandartsenpraktijk Carmenlaan in Amstelveen. Onze tandartsen zijn gespecialiseerd in endodontologie en informeren u graag over de wortelkanaalbehandeling. Bent u nog niet eerder in onze praktijk geweest? Schrijf u dan eenvoudig in.

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Uw tanden en kiezen bestaan uit een kroon en wortels. De kroon is het zichtbare gedeelte van uw tand en de wortels zitten in uw tandvlees. Deze ziet u niet. Iedere wortel bevat een wortelkanaal, dat bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaatjes. Dit weefsel is levend en wordt ook wel pulpa genoemd. Door een val, tandbederf, diepe of lekkende vulling kan dit levende weefsel ontstoken raken. Een tandarts kan vaststellen of er sprake is (geweest) van een ontsteking. Indien dit het geval is, voert hij een wortelkanaalbehandeling uit.

Symptomen ontstoken tandweefsel

Ontstoken tandweefsel gaat vaak gepaard met de volgende symptomen of klachten:

 • Tanden en kiezen zijn extra gevoelig voor warmte en kou
 • Pijn bij druk op de tand of kies
 • Een zwelling van de wang of het tandvlees
 • Hevige kiespijn
 • Ontstekingsvocht of puistjes op het tandvlees

In sommige gevallen heeft u (nog) geen klachten. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig op controle te komen. Uw tandarts kan dan zien of het tandweefsel ontstoken is of is geweest, bijvoorbeeld tijdens het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van een kies.

De behandeling

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit 2 stappen: het consult en de behandeling zelf. Daarnaast is de juiste nazorg noodzakelijk voor een snel en voorspoedig herstel.

Consult en vooronderzoek

Net als bij andere tandheelkundige behandelingen starten we met een algemeen mondonderzoek om de situatie van uw gebit in kaart te brengen. Op basis van de omschrijving van uw klacht, de röntgenfoto’s en overige testen kunnen wij een diagnose stellen. Daarnaast brengen we de complexiteit van de wortelkanaalbehandeling in kaart met de DETI-score, ook wel de wortelkanaalclassificatiescore genoemd. Dit puntensysteem is ontwikkeld door de Nederlandse tandartsen-beroepsgroep. Hiermee kunnen we de moeilijkheidsgraad van de behandeling vaststellen. Om de DETI-score te bepalen, kijken we naar diverse factoren die van invloed zijn op de situatie.

Persoonlijk behandelplan
Aan de hand van de informatie van de uitgevoerde tests, röntgenfoto’s en DETI-score stellen we een persoonlijk behandelplan voor u op. Wij vinden het belangrijk dat dit plan volledig is afgestemd op uw situatie. Bent u bijvoorbeeld bang voor de tandarts? Ook hier kunnen we rekening mee houden. Bij het opstellen van het behandelplan bekijken we ook de diverse behandelopties, uw wensen en eventuele risico’s. Ook ontvangt u een begroting, zodat u vooraf inzicht heeft in de kosten.

De wortelkanaalbehandeling

Tijdens het consult heeft de tandarts de situatie in kaart gebracht en heeft hij een behandelplan opgesteld. We kunnen nu starten met de behandeling. Hiervoor plannen we een behandelafspraak met u in. Tijdens de tweede afspraak doorlopen we de volgende stappen:

 1. Plaatselijke verdoving
  De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Via een injectie wordt de verdoving toegediend. Hierdoor voelt u niks tijdens de behandeling en zal hij zo comfortabel mogelijk verlopen. Mocht de zenuw in het wortelkanaal door de infectie zijn afgestorven, dan is een verdoving vaak niet nodig. U kunt uw voorkeur aangeven bij de behandelaar.
 2. Droogleggen
  De tandarts plaatst een cofferdam, ook wel rubberdam genoemd. Met dit rubberen lapje isoleert de tandarts de tand of kies die behandeld moet worden en creëert hij een schoon werkgebied. Ook wordt de mondholte hiermee beschermd tegen spoelmiddelen en de kleine instrumenten die de tandarts tijdens de wortelkanaalbehandeling gebruikt.
 3. Boren en dood weefsel verwijderen
  De tandarts boort een klein gaatje in de kauwvlakte van de kies. Met een vijltje verwijdert hij het ontstoken tandweefsel en de zenuw uit het kanaal.
 4. Desinfecteren en opvullenDe tandarts spoelt de kies schoon met een desinfecterend middel. Vervolgens vult hij de schoongemaakte kanalen op met rubberen stiftjes. Tot slot sluit hij de kies weer mooi af met een vulling.

In sommige gevallen vindt de behandeling in twee afspraken plaatst. In de eerste afspraak wordt het ontstoken weefsel verwijderd en in het tweede afspraak vullen we de kanalen en kiezen op. Na de eerste behandeling krijgt u dan een tijdelijk vulling.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u snel weer eten en drinken. Wij adviseren u pas te eten en te drinken nadat uw verdoving is uitgewerkt. Dit duurt meestal één à twee uur. U heeft namelijk niet de volledige controle over uw mond terug en dus is er een grote kans dat u knoeit. Verder is het erg belangrijk dat u er een goede mondhygiëne op nahoudt. Poets uw tanden tweemaal per dag en maak gebruik van flosdraad of ragers om de ruimtes tussen uw tanden schoon te maken.

Nadat we de wortelkanalen hebben gereinigd en de kies weer is gevuld, zult u merken dat de klachten snel verdwijnen. U kunt echter tot enkele weken na de behandeling nog milde klachten ervaren. Dit is normaal en hoort bij het genezingsproces. In sommige gevallen kan het nog maanden duren voordat het helemaal genezen is.

Tarieven wortelkanaalbehandeling

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling vindt u bij code E op de prijslijst van de NZa, die op onze tarievenpagina staat. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt elk jaar de kosten voor een wortelkanaalbehandeling en andere tandheelkundige behandelingen vast, waardoor deze in alle tandartspraktijken hetzelfde zijn.

Bekijk tarievenpagina

De herbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling heeft in de meeste gevallen een grote kans van slagen, maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. In dat geval is moet er een herbehandeling plaatsvinden. Een herbehandeling hetzelfde als een normale wortelkanaalbehandeling, maar hierbij moeten de eerder geplaatste wortelstiften verwijderd worden. Hierdoor kan een herbehandeling langer duren dan een ‘normale’ wortelkanaalbehandeling.

Apexresectie

In sommige gevallen is het niet mogelijk om het wortelkanaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. Bijvoorbeeld wanneer de wortelpunt sterk gekromd is of wanneer er eerder een wortelstift is geplaatst. Wordt de wortelpunt niet goed schoongemaakt, dan blijft de ontsteking aanwezig en kan hij zich uitbreiden naar het kaakbot. Dit noemen we een wortelpuntontsteking. Een wortelpuntontsteking kan ook enkele maanden na een wortelkanaalbehandeling optreden. Wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk of gewenst is om de wortelpuntontsteking te verwijderen, kan de ontsteking worden verwijderd door middel van een chirurgische ingreep. Deze behandeling heet een apexresectie.

Contact opnemen

Heeft u vragen over de wortelkanaalbehandeling en wilt u graag persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 020-3455345. We zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Of vul het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Adresgegevens

Tandartsenpraktijk Carmenlaan
Carmenlaan 361
1183 SM Amstelveen

(020) 345 5345info@tandartsenpraktijkcarmenlaan.nl

Openingstijden

Maandag:08.00 – 16.30 uur
Dinsdag:08.00 – 16.30 uur
Woensdag:08.00 – 16.30 uur
Donderdag:08.00 – 16.30 uur
Vrijdag:08.00 – 16.30 uur
Zaterdag:Op afspraak

Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen

Om uzelf goed voor te bereiden op een wortelkanaalbehandeling, vindt u hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen. Heeft u nog een andere vraag die hier niet tussen staat, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

 • Wat is een wortelkanaalbehandeling?

 • Hoe kan ik een ontsteking van het wortelkanaal voorkomen?

 • Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

 • Ik ben nog niet eerder bij Tandartsenpraktijk Carmenlaan geweest. Hoe schrijf ik me in?

 • Hoelang duurt een zenuwbehandeling bij de tandarts?

 • Wanneer moet ik een wortelkanaalbehandeling?

 • Wat moet ik doen bij een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling?

 • Wat moet ik doen bij kaakpijn na een wortelkanaalbehandeling?

 • Wortelkanaalbehandeling of trekken?

 • Mag ik direct drinken of eten na een wortelkanaalbehandeling?

Contact met Tandartsenpraktijk Carmenlaan

Wilt u meer informatie over onze tandartspraktijk in Amstelveen? Neem gerust contact met ons op via 020-3455345. We zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. Of vul het contactformulier in. We zullen zo spoedig mogelijk op uw bericht reageren.